Poetsen 11 maart 2018

Poetsen en gepoetst worden

Op zondag 11 maart organiseert NME Culemborg haar eerste activiteit van dit jaar. Deze keer is het thema ‘Poetsen’. Deze activiteit wordt georganiseerd in samenwerking met de NVWC. Gedurende de activiteit, tussen 13.30 en 16.30 uur, valt er veel te leren en beleven over allerlei facetten van schoonmaken – bij mens en dier.

Bijna weer voorjaar. Tijd voor de grote schoonmaak. Mensen poetsen wat af. Maar hoe doe je dat milieuvriendelijk? Veel schoonmaakmiddelen zijn slecht voor de natuur. Er zijn echter ook uitstekende alternatieven. De kinderen kunnen tijdens deze activiteit hun eigen natuurlijke schoonmaakmiddel maken en mee naar huis nemen. In spelvorm leren kinderen meer over goede keuzes rond poetsen  voor je lijf en het milieu. Uiteraard staan we ook stil bij de manier waarop dieren zichzelf schoonmaken. In een rondleiding langs diverse dieren horen kinderen hier meer over en mogen ze de ezel, de geit of het varken borstelen. Op ludieke wijze ervaren kinderen in een parcours wat erbij komt kijken als je een stal schoon maakt. Er zijn heel veel borstels voor allerlei verschillende doeleinden. Welke borstel waarvoor geschikt is, wordt duidelijk na het voltooien van het borstelmuseumspel. Om 16.00 uur wordt er gedemonstreerd hoe de medewerkers van de kinderboerderij de koeienstal schoonmaken.

De NVWC gaat met de kinderen onderzoeken hoe schoon of vies het water is. Er zijn diverse waterproefjes op de kinderboerderij. In groepjes zullen de kinderen naar het nabij gelegen park de Zump gaan om wateronderzoek te doen. Door het meten van de watertemperatuur, de helderheid van het water en door te onderzoeken welke waterdiertjes er allemaal te vinden zijn in het water, kan bepaald worden of het water schoon of vies is.

Op het plein zullen er grote zeepbellen gemaakt worden. Er worden verhalen voorgelezen over poetsen bij dieren. De kinderen kunnen knutselen met tandenborstels en sponsjes. Uiteraard doen ook de kabouters op het terrein weer mee. Alle opdrachten op de kabouters gaan over hoe de verschillende dieren zichzelf schoonmaken.

Dit alles vindt plaats op een net schoongeboende kinderboerderij. Op zaterdag 10 maart wordt in het kader van NL Doet de hele speeltuin gepoetst. Tussen 10 en 13 uur is iedereen die hieraan mee wil helpen welkom. U hoeft zich niet aan te melden van tevoren.